Pametne usluge usmjerene čovjeku u interoperabilnim i decentraliziranim okolinama Interneta stvari

Internet stvari (IoT) je identificiran kao revolucionarna tehnologija koja donosi digitalnu transformaciju u mnoge domene i sa značajnim utjecajem na ljudsko društvo. Omogućava ispreplitanje fizičkog i digitalnog svijeta pomoću umreženih uređaja postavljenih u našu okolinu, a kojima rukuju korisničke aplikacije i usluge, dok njima upravljaju programske platforme. Međutim, semantička i sintaktička nekompatibilnost postojećih platformi ograničava širenje i bolje prihvaćanje IoT-rješenja u praksi te ih ograničava na određene vertikale ili probne  implementacije.

Projekt IoT4us usvaja i nadograđuje aktualne rezultate proizašle iz projekta H2020 symbIoTe tijekom kojega je razvijena međuopremu otvorenog kôda za interoperabilnost Interneta stvari te je uspostavljen početni ekosustav interoperabilnih IoT-platformi, pokrećući tako novi val inovativnih aplikacija i usluga nad različitim domenama i platformama. IoT4us će nastaviti daljnji razvoj tog ekosustava kako bi stvorio interoperabilnu, decentraliziranu, dinamičnu i sigurnu IoT-okolinu koja čuva privatnost korisnika, a pritom se oslanja na računalne resurse na rubu mreže. IoT4us će u takvim dinamičnim okruženjima omogućiti autonomne i kognitivne IoT usluge usmjerene čovjeku i u skladu s potrebama korisnika. Provedeno istraživanje će pridonijeti nastanku IoT-rješenja sljedeće generacije koja su prikladna za mreže 5G, kao masovno postavljanje IoT-uređaja s osnovnim ciljem ponude praktičnih i sigurnih aplikacija i usluga za krajnje korisnike koje štite njihovu privatnost.

Kroz svoje istraživačke ciljeve, projekt će istražiti sljedeće izazovne teme:

  • interoperabilne, dinamičke, decentralizirane i sigurne IoT-ekosustave namijenjene mrežama sljedeće generacije (uključujući mreže 5G),
  • adaptivne komunikacijske protokole za učinkoviti prijenos podataka,
  • inteligentne i kognitivne metode za IoT,
  • tehnologiju Blockchain i
  • mehanizme za očuvanje privatnosti u okolinama Interneta stvari.

Detalji projekta

Naziv projekta Pametne usluge usmjerene čovjeku u interoperabilnim i decentraliziranim okolinama Interneta stvari
Akronim IoT4us
Šifra projekta 1986
Trajanje projekta 01.01.2020. - 31.12.2023. (48 mjeseci)
Voditeljica projekta Prof. dr. sc. Ivana Podnar Žarko